LEGO Powered UP – Intrebări comunitateLectură de 17 minute

Lego Powered UP

Odată cu lansarea noului sistem LEGO Powered Up în setul 60197 si 60198, au apărut o mulțime de intrebări despre acesta în comunitatea AFOL (Adult Fans of Lego). Vă prezentăm in continuare răspunsurile primite la cele mai populare întrebări:

Articol original: https://lan.lego.com/news/overview/powered-up-afol-community-answers-r146/

Detalii platformă/produs

Î: Este “Powered Up!” numele colectiv pentru toate piesele electrice cu noul conector (incluzând Boost si WeDo 2.0), sau este doar numele noilor motoare de tren și a celor din noul set Batman?

R: "Powered Up!" este numele noii platforme electronice LEGO. Această nouă platformă are 2 conectori principali: Noul ștecher folosit pentru conexiuni "wired" (cu fir) și un ștecher folosit pentru conexiuni wireless de tip RF (Radio Frequency) prin intermediul Bluetooth LE (Low Energy). Conexiunea wireless este folosită între elementele Powered Up și dispozitive mobile.Produsele curente care deja folosesc elemente de pe noua platformă Powered Up sunt: WeDo 2.0, Boost, CITY Trains, DUPLO Trains și noul Batmobile.

Î: Având in vedere că acest sistem a debutat în noul set Batmobile din tema DC Comics SuperHeroes, a fost Powered Up gândit pentru a putea fi folosit mai cu ușurință de seturi din mai multe teme?

R: Platforma Powered Up a fost gândită pentru a înlocui actuala platformă Power Functions. Oferă o conexiune "wired" (cu fir) mai inteligentă cu un grad de utilizare mai larg, o conexiune "wireless" BLE (Bluetooth Low Energy) cu posibilități mai mari decât actuala IR (Infrared) și posibilitatea de a te lega la dispozitive mobile, deschizând astfel un număr vast de posibilități pentru controlul din diverse aplicații mobile.

Î: Nu era posibil să se încorporeze mai mult decât 2 prize pentru baterie? Pentru multe construcții ar fi util să existe mai mult de 2. (în special Technic, exemplu, macarale, unde ai nevoie de mai multe motoare pentru a controla rotația, ridicat/coborât cârlig, etc.).

R: Mergând înainte cu dezvoltarea platformei Powered UP vom crea elemente pentru diverse modele și scopuri.

Î: Va fi noul sistem lansat pentru linia de produse Technic, dacă da, s-a luat în considerare utilizarea frecventă a mai mult de 2 motoare în MOC-urile (My Own Creation) Technic?

R: Fără a divulga cum vom dezvolta și lansa platforma Powered UP, putem spune că este viitoarea platformă electronică LEGO și va acoperi produse de construcție din DUPLO, LEGO și TECHNIC. 

Î: Există vreo posibilitate de a suprapune noi conectori ca și în sistemul PF 1.0?

R: Noua priză nu permite suprapunerea de conectori ca și in sistemul Power Functions. Senzorii nu pot fi suprapuși și în cele mai multe cazuri vei vrea să poți controla o singura priză, nu ambele in același timp.A fost gândit așa pentru a permite interacțiuni mai inteligente prin conexiunea cu fir.
Un exemplu ar fi că toate elementele vor putea fi acum identificare electric, așa că atașând de exemplu, un motor de tren, Hub-ul și App-ul vor putea să recunoască acest element ca fiind un motor de tren. Acest lucru ne permite să ajutăm utilizatorii mai tineri să se descurce mai ușor. Un alt beneficiu este că vom putea optimiza funcționalitatea bazată pe anumite elemente, de exemplu când folosim un motor de tren sau un set de lumini, dispozitivul mobil poate incrementa/decrementa puterea, cu excepția situației când folosim un motor mediu, și in acest caz motorul primește 100% din putere când apăsăm pe butoane (folositor pentru vehicule RC).

Î: Care sunt caracteristicile sistemului: voltajul minim și maxim?

R: Vom prezenta mai multe detalii tehnice mai târziu anul acesta.

Î: Ce fel de baterii va folosi cutia? Telecomanda?

R: Lego Smart Hub 2 I/O (folosit deja in temele, City Trains și în Batmobile) ține 6 baterii AAA și Smart controller-ul va avea 4.

Î: Vor putea fi folosite baterii reîncărcabile? (Litiu, NiMh, …)

R: Da, se vor putea folosi baterii AAA reîncărcabile.

Î: Cum se compară durata de viață a bateriilor comparativ cu vechiul sistem PF? Cum a fost afectat consumul, facând trecerea de la infraroșu la Bluetooth?

R: Consumul de energie este comparabil între cele două platforme.

Î: Va fi posibil pe viitor programarea Hub-ului și/sau adăugarea de senzori?

R: Hub-urile Powered UP vor fi compatibile cu componente care pot fi conectate în ele (cum ar fi motoare, senzori, lumini, etc.). Firmware-ul de la majoritatea Hub-urilor va putea fi actualizat pentru a asigura suportul de noi funcții pe platformă (la Hub-ul WeDo 2.0 nu poate fi actualizat firmware-ul).

Î: Unde se află partea cu logica (procesarea), pe Hub, pe Hub Smart Device sau pe ambele?

R: Se poate spune ca e câte puțin pe amândouă. Dispozitivul inteligent poate recepționa informații și trimite comenzi cître Hub-uri. Legăturile logice vor putea apoi fi programate pe dispozitivul mobil. Aplicații care exploateze aceste legături vor apărea pe viitor.Desigur că este deja destul suport in Hub-uri pentru a controla componentele de pe o telecomandă, fără a folosi o aplicație. Lucrăm la ceva funcționalitate locală pentru Hub-uri în funție de cum este nevoie, de exemplu reglarea vitezei pe motoarele tacho din Smart Move Hub în Boost, deoarece această conexiune trebuie să fie mai rapidă decât poate oferi conexiunea Bluetooth LE.

Î: Cât de bun este sistemul într-un mediu cu multe controllere active?

R: Platforma Powered UP este gândită pentru a fi folosită în săli de clasă cu multe dispozitive active (produse precum WeDo 2.0).Cu WeDo 2.0 am văzut mai mult de 45 de rețele independente active funcționând în condiții bune fără un impact asupra reacției modelelor construite.

Î: Aveți de gând sa oferiți posibilitatea de actualizare Air? Dacă da, ce părere aveți de a face software-ul pentru controllere Open Source, unde se aplică?

R: Majoritatea Hub-urilor Powered UP au firmware care se poate actualiza. Este obiectivul nostru de a face specificațiile de interfață disponibile pentru uz în open source. Mai multe specificații tehnice vor urma a fi dezvăluite mai târziu anul acesta.

Elemente

Î: Putem suprapune diferite elemente pe același port?

R: În priza din sistemul Powered UP nu se pot suprapune elemente. Arhitectura de sistem a fost gândită pentru a permite mai multe interacțiuni inteligente prin conexiunea cu fir. Vezi în răspunsuri mai sus.

Î: Motoarele folosite in sistemul Powered UP arată similar cu cele de Power Functions. Există îmbunătățiri spre deosebire de cele folosite in PF?

R: Mereu ne propunem să îmbunătățim calitatea și performanța în situațiile care ne permit.

Î: Care este Nm-ul (cuplul) pentru: motorul de tren, motorul mediu si motorul Boost? Este cuplul același pentru motorul de tren ca în sistemul PF?

R: Mai multe specificații tehnice vor fi disponibile mai târziu anul acesta. 

Connectivitate

Î: Câte Hub-uri Powered UP putem controla cu o singură telecomandă?

R: Se pot conecta cel mult 5 dispozitive (Smart Hubs sau Smart Controllers) împreună. Pentru a crea o rețea, prima dată trebuie sa conectezi un Smart Hub și un Smart Controller.

Î: Câte Hub-uri pot controla cu un smartphone/pc?

R: Capacitatea va depinde de dispozitivul folosit. Pe dispozitive iOS, limita curentă este de 10 Hub-uri, dar aceasta se poate schimba în timp.

Î: Pot sincroniza Hub-urile folosind telecomanda sau aplicația? Cum?

R: Poți avea mai multe Hub-uri conectate la același canal si vor putea fi controlate simultan.

Î: Câte motoare pot controla cu un singur Hub?

R: Cu "Smart Move Hub 2 I/O" folosit în setul Boost se pot controla până la 4 motoare - 2 interne și 2 externe. Cu "Smart Hub 2 I/O" se pot controla 2 motoare externe.

Î: Asta va înseamna că un set Technic cu mai mult de două funcții, va avea nevoie de Hub-uri multiple?

R: Fără a dezvălui cum vom dezvolta și lansa platforma Powered UP, putem spune că este viitoarea platformă electronică LEGO și va acoperi produse de construcție din DUPLO, LEGO și TECHNIC. 

Î: Raza de acțiune pentru telecomandă a fost zvonită a fi de doar 3-4 metri. Ce rază va avea Powered UP? De ce este așa mică?

R: Raza de acțiune de la conexiunea BLE poate fi limitată de diverși factori cum ar fi interferența electromagnetică. În condiții obișnuite, raza de acțiune ar fi cu mult peste 10 metri. De asemenea, investigăm cazul raportat în care raza a fost 3-4 metri.

Î: Cum se comportă motorul de tren când iese din raza de acțiune? Va continua să ruleze sau se va opri? Cât de mult îi ia pentru a reface conexiunea când telecomanda reintră în rază?

R: Când Hub-ul și Controller-ul ies din rază, conexiunea este pierdută și ambele dispozitive intră în modul de a permite noi conexiuni, (clipește LED-ul alb). Dacă un motor funcționează va fi oprit. Dacă Hub-ul si Controller-ul reintră în rază se vor conecta automat.

Î: Este posibil a se configura ce se întâmplă atunci când emițătorul iese din raza de acțiune? (de exemplu, să alegem ca motoarele să rămână pornite sau să se oprească, lucru ce ar fi util în unele construcții).

R: Nu se poate configura ca motorul să rămână pornit. Dacă iese din rază și nu se conectează la niciun dispozitiv, se va opri inclusiv Hub-ul și Controller-ul.

Î: Poate Controller-ul funcționa ca și direcțional sau doar pentru accelerare/decelerare? Sau avem nevoie de un controller diferit pentru asta (ca și la trenurile din sistemul PF și controllere-le Technic)?

R: Funcția prestabilită a conexiunii dintre Controller și Hub va depinde de componenta controlată. Motorul de tren va avea controlul de viteză de la butoanele "+" și "-". Când lăsăm degetele de pe butoane, motorul va continua să ruleze, iar apăsând pe butonul roșu, motorul se va opri.Notă: Smart Controller-ul poate de asemenea fi conectat și la un alt dispozitiv inteligent și în acest fel pot fi configurate butoanele pentru a executa și alte funcții printr-o aplicație (niciuna disponibilă în acest moment de la LEGO). 

Î: Se poate conecta un motor sau un set de lumini pur și simplu la Hub și să se folosească fără a fi nevoie de telecomanda sau aplicație?

R: Hub-urile de la platforma Powered UP sunt puncte de conexiune.

Î: Se poate ca Hub-ul sau un viitor produs din linie să fie folosit ca sursă statică de energie (pornit să ruleze fără a fi nevoie de controller)?

R: Momentan Hub-urile pot doar executa comenzi când sunt conectate.Notă: Majoritatea Hub-urilor Powered UP au posibilitate de actualizare firmware, așa că noi funcționalități vor putea fi adăugate în viitor.

Î: Beneficiezi de o rază mai mare de acțiune cu un telefon față de un controller LEGO?

R: Raza de acțiune wireless de la un smartphone va depinde de dispozitiv. Dar razele de acțiune vor fi comparabile.

Î: Cu noua aplicație de telefon, ce se întâmplă atunci când telefonul intră în standby/tastatură blocată? (Va mai rula motorul de tren?)

R: Când conexiunea este pierdută Hub-ul intră în modul "advertising" (va accepta conexiuni noi) și motoarele se vor opri.

Î: Pe ce platforme va fi disponibilă aplicația de Controller?

R: Acest lucru se va dezvolta în timp si va fi comunicat împreună cu informațiile despre aplicație.

Î: Care sunt specificațiile minime de sistem pentru iOS, Android și celelalte platforme pe care va fi disponibilă aplicația? Va fi disponibilă o listă de dispozitive Android compatibile?

R: Acest lucru se va dezvolta în timp si va fi comunicat împreună cu informațiile despre aplicație.

Î: Există posibilitatea de a “memora o conexiune”? De exemplu, am Controller-ul C(A) și emițătorul R(A) pentru a controla primul tren, și încă o pereche C(B) și R(B) pentru a controla al doilea tren. Dacă voi reporni dispozitivele a doua zi, pot fi sigur că C(A) se conectează tot la R(A) și nu la R(B)?

R: Când se crează o rețea (cel puțin un Controller și un Hub), această rețea este memorată chiar dacă va fi oprită (apasă și ține apăsat pe butonul de pe Hub pentru a-l scoate de pe rețea, apasă și ține apăsat pe butonul de pe Controller pentru a opri rețeaua). Când membrii rețelei sunt reporniți, rețeaua este refăcută automat. Dacă rulezi mai multe rețele (cum este dat exemplu în întrebare) amintește-ți să pornești membrii aceleeași rețele împreună. Notă: Șterge memoria rețelei oprind alimentarea la Hub, și apoi ținând apăsat pe buton 5 secunde, LED-ul va clipi violet, lași de pe buton, și gata.  

Î: Are fiecare receptor un identificator/adresă? De exemplu, se poate ca orice controller configurat pe canalul “albastru” să controleze un receptor pe acel canal, sau este limitat la controller-ul configurat inițial? Dacă am mai multe receptoare configurate pe canalul “albastru”, va putea controller-ul configurat pe “albastru” să le controleze pe toate simultan?

R: Rețeaua rulează cu adrese unice, deci vei avea posibilitatea de a deține mai multe rețele cu același nume rulând simultan.

Î: De ce nu putem suprapune ștecherele de la mai multe motoare/seturi de lumini la aceeași priză?

R: Pe noua priză nu se pot suprapune ștechere ca și la Power Functions. Senzorii nu pot fi suprapuși, și în cele mai multe cazuri vei vrea să controlezi un dispozitiv separat, nu toate simultan.  

Î: Există posibilitatea de a adăuga secvențe prestabilite (comportament prestabilit) în Hub pentru a răspunde la anumiți senzori? Ne va permite aplicația de smartphone să declanșăm secvențe prestabilite?

R: Momentan Hub-urile Powered UP pot rula comenzi când sunt conectate componentele. Notă: Majoritatea Hub-urilor Powered UP au posibilitatea de actualizare a firmware-ului așa că funcționalitate nouă va putea fi adăugată pe viitor.

Î: Se poate configura comportamentul de la emițătoare în aplicație?

R: Smart Controller-ul se poate de asemenea conecta la un dispozitiv mobil smart, și astfel vei avea posibilitatea de a configura acțiunile butoanelor în aplicație (nicio aplicație disponibilă momentan de la LEGO).

Î: Va fi posibilă conectarea unui controller cu 2 receptoare pentru trenuri cu mai multe motoare?

R: Vezi mai jos.

Î: Cum poate fi folosită o singură telecomandă Bluetooth pentru a controla mai mulți receptori sau a schimba rapid controlul între ei?

R: Vei putea conecta până la 5 dispozitive (Smart Hub sau Smart Controller) împreună.Pentru a crea o rețea, ai nevoie să conectezo un Smart Hub și un Smart Controller.* Prima conexiune la HubPornește Hub-ul și Controller-ul apăsând butoanele verzi și se vor conecta. LED-ul va clipi alb apoi își va schimba culoarea în funcție de canalul selectat, de exemplu albastru. Acum vei putea schimba canalul, apăsând din noul pe butonul verde de pe Hub și vei putea alege dintre cele 5 culori disponibile. Când oprești Hub-ul sau Controller-ul, ultima conexiune este memorată și apoi restabilită la pornire.* Adaugă Hub la rețeaCu primul Hub și Controller pornite și conectate se pot adăuga extra Hub-uri la rețea, pornind Hub-ul ce urmează a fi conectat, apoi apăsând simultan pe butoanele verzi ale ambelor Hub-uri (cel inițial și cel actual). Noul Hub va fi adăugat la rețea și va fi pe același canal cu dispozitivele inițiale. La fel ca și înainte se poate schimba canalul folosit, apăsând butonul verde de pe Hub. Când mai multe Hub-uri pe diverse canale sunt adăugate pe aceeași rețea poți să le controlezi de pe Controller schimbând canalele cu ajutorul butonului verde.
Notă: Actualul sistem Powered UP oferă control asupra unui singur tren.

Î: Este sistemul bidirectional? De exemplu, controllerul poate primi informații de la Hub?

R: Comunicarea de pe rețea este bidirecțională. Controller-ul poate trimite și primi informații despre acțiunile corespunzătoare unui buton.

Compatibilitate

Î: Există compatibilitate cu vechiul sistem Power Functions?

R: Prizele Power Functions nu sunt compatibile cu prizele Powered UP.Notă: Cele 2 cabluri de la sistemul de 9V, Power Functions și Powered UP au aceeași funcție în toate cele 3 platforme.

Î: Va fi compatibil cu sistemul 9V?

R: Vezi mai sus.

Î: Dacă nu, de ce? Ce s-a întâmplat cu conceptul “toate cărămizile trebuie să se potrivească”?

R: Cu platforma Powered UP, obiectivul nostru este de a crea noi posibilități de integrare cu dispozitive mobile smart.

Î: Este Powered UP compatibil cu MINDSTORMS?

R: Prizele MINDSTORMS NXT/EV3 și Powered UP nu sunt compatibile.Notă: Se pot face conexiuni cu anumite modificări.

Î: Este posibilă controlarea motoarelor MINDSTORMS cu noul sistem?

R: Vezi mai sus.

Î: Va fi Powered UP disponibil pentru alte teme (de exemplu Technic)?

R: Fără a divulga cum vom dezvolta și lansa platforma Powered UP, putem spune că este viitoarea platformă electronică LEGO și va acoperi produse de construcție din DUPLO, LEGO și TECHNIC. 

Î: Este posibilă actualizarea unor seturi mai vechi la sistemul Powered UP sau necesită prea multe modificări?

R: Va depinde mult de set. Pentru trenuri ar trebui să fie foarte facil, din moment ce Hub-ul Powered UP are aceeași formă ca și cutia de baterii de la Power Functions și motoarele de tren au de asemenea aceeași formă.

Control

Î: Motorul de la Boost stă pornit doar atâta timp cât țin apăsat pe “+” sau pe “-”. Are sens fiind un motor servo; totuși, motorul M (WeDo) ar avea nevoie de control gradual (dacă e folosit la un tren) sau control bang-bang (fiind folosit la o mașină). Vom putea defini comportamentul motoarelor depinzând de nevoie?

R: Funția inițială a legăturii directe dintre Controller și Hub va depinde de componenta controlată. Motorul de tren va avea viteza controlată cu ajutorul butoanelor "+" și "-". Motorul M (folosit în Batmobile) și motorul Tacho (folosit în Boost) vor avea control "bang-bang" de pe butoanele "+" și "-". Când lăsăm degetele de pe butoane motoarele vor continua să ruleze, iar apăsând pe butonul roșu se vor opri.

Î: Va fi posibil sa “sincronizăm” două sau mai multe motoare de tren împreună în așa fel încât una sau mai multe locomotive vor putea să tragă un tren mai lung? Aceasta se întâmplă în mod inerent cu design-uri bazate pe surse de 9V, dar e dificil în rest.

R: Dacă adăugăm 2 motoare de tren la același Hub pe porturile A și B, le poți controla pe ambele de la același Controller.Dacă ai 2 sau mai multe Hub-uri la același tren și le pui pe același canal, poți controla până la 5 motoare simultan conectându-le la aceleași prize pe fiecare Hub.

Î: Cum pot controla două motoare în același timp de la același Controller, în situația în care un motor are nevoie să ruleze pe polaritate inversă? (În vechiul sistem PF, punând două motoare pe același receptor IR nu era o problemă, având posibilitatea de a inversa polaritatea direct de pe telecomandă)

R: "Inversarea polarității" pe Controller-ul Powered UP este facută rotind interfața butonului pe direcția de control dorită.Notă: Acest lucru este foarte util pentru a controla vehicule unde avem nevoie de control vertical pentru fwd/bwd și orizontal pentru direcție.

Î: Există vreo diferențe/limitări între Controller-ul fizic și cel virtual din aplicație (exceptând efectele sonore)?

R: Aplicația curentă Powered UP are control limitat asupra trenurilor. Vor urma actualizări în curând.

Î: Este posibilă configurarea Controller-ului, de exemplu, desemnarea unelor butoane pentru unele prize?

R: Vezi mai sus.

Î: Voi putea sa programez trenul să se oprească în stație pentru un anumit timp, și pe urmă să meargă iar pana la un punct, să se oprească și apoi sa revină?

R: Vezi mai sus.

Documentație

  • Î: Va fi LEGO transparent în configurarea protocoalelor (ambele protocoale, BT și ce e pe cablu)?
  • Î: Când va fi un SDK disponibil?
  • Î: Este disponibil un conector pin-out?
  • Î: Care este rolul celor 2 extra fire?
  • Î: Vom primi codul sursă de la firmware?
R: Mai multe detalii tehnice vor fi disponibile mai târziu anul acesta. 

Diverse

Î: În dezvoltarea noului sistem, s-a consultat echipa și cu fanii trenurilor LEGO? Dacă nu, de ce nu?

R: În trecerea de la Power Functions la Powered UP am vrut să balansăm mai multe nevoi de pe toate domeniile LEGO inclusiv LEGO Education. În crearea componentelor Power Functions folosite de asemenea si la trenurile LEGO, am avut  o serie de workshop-uri cu fani ai trenurilor LEGO pentru ne asigura cele mai bune soluții. Odată cu platforma Powered UP, receptorul IR extra de la tren, a fost scos. Privind în viitor, vom avea dialoguri cu comunitatea fanilor de trenuri LEGO pentru a vedea ce posibilități de dezvoltare există.

Î: Va fi discontinuată linia de produse pe Power Functions 1.0? Dacă da, când? Sunt și alte linii de produse similare PF în această situație? Dacă da, care?

R: Platforma Power Functions va fi înlocuită treptat de platforma Powered UP.

Î: Vor fi anunțate elementele care vor dispărea treptat? Sau vor dispărea brusc?

R: Platforma Power Functions nu va dispărea de pe o zi pe alta, iar elementele aparținândui vor fi disponibile încă în magazine o bună perioadă de timp.

Î: Vom putea folosi cutia de baterii/receptorul fără plăcuța de jos? Sau trebuie să fie înșurubate pentru a funcționa?

R: Fără plăcuța de jos, bateriile s-ar putea să cadă.

Î: Priza și ștecherul produs, este ceva gândit și patentat de LEGO, sau există disponibile aceste elemente pe piață?

R: Ștecherul produs este patentat și gândit de LEGO pentru a livra cea mai bună calitate pe platformă. Acesta din urmă având conector de tip masculin și feminin, ceea ce se potrivește foarte bine cu sistemul de construcție LEGO. 

Î: Veți ajuta creatorii de MOC-uri de trenuri să facă trecerea la noul sistem? De exemplu un discount sau ofertă specială pentru loturi de motoare sau adaptoare, controllere, receptoare?

R: Nu se știe încă. Va fi anunțat.

Î: Care va fi prețul de vânzare pentru elementele individuale?

R: Majoritatea elementelor Powered UP vor fi disponibile în magazinele LEGO începând cu anul 2019. Prețurile vor fi ajustate în timp și vor mai suferi modificări.

Comentarii

S-ar putea să îți placă și

2 Replies to “LEGO Powered UP – Intrebări comunitate”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.