Dezvoltarea minții copiilor cu LEGOLectură de 4 minute

Dezvoltarea mintii copiilor cu LEGO

Cu toții am auzit de LEGO, cărămizile acelea în tot felul de forme și culori, de care orice copil și, chiar adult, se bucură.

De la lansarea cărămizilor LEGO din anii 1950, fenomenul LEGO a devenit unul mondial care își aduce influența în mai multe domenii, printre care poate cel mai important dintre ele este educația.

Dar cum anume contribuie LEGO în dezvoltarea capacităților mentale ale copiilor?

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Dezvoltarea abilitatilor motorii fine cu LEGO

Folosind cărămizile LEGO este oportunitatea perfectă pentru a dezvolta abilitățile motorii fine. Când aceștia fac mișcări repetitive în timpul unei construcții, de la a alege piesa până să o adauge în proiect sau un ansamblu mai mic, mușchii mâinii lucrează și se formează o memorie musculară.

Aceasta din urmă poate să îi ajute când vor învăța să scrie.

Dezvoltarea abilităților cognitive

Copiii care se joacă și construiesc cu LEGO învață concepte ca formă, mărime, numerotare, ordonare, dimensiuni, simetrie și tipare. Construind diverse structuri cu LEGO poate fi similar cu desenatul sau coloratul, care pot să îți ajute copilul să se exprime și chiar să explice concepte care momentan sunt prea abstracte pentru el să le pună în cuvinte.

Perseverența

De multe ori construind cu LEGO poate duce la dezamăgire. Nu este nevoie decât de o mișcare greșită și turnul la care ai pus atâta suflet se prăbușește grăbit.

Deși poate fi frustrant inițial, copiii nu se lasă învinși de aceste mici întâmplări nefericite. Cu atât mai mult, se ambiționează să refacă construcția, mai mare și mai puternică. Îi vezi doar cu zâmbetul pe buze, și te surprind cu expresia: „E ok, îl pot face din nou!”.

Știință și inginerie

Dezvoltarea mintii copiilor cu LEGO

Copiii sunt ingineri „naturali”, au un talent nativ pentru a construi, și toată experiența de a construi cu LEGO le mărește încrederea în sine, creativitatea și abilitatea de a colabora.

Cauză și efect este una din primele lecții care le învață un copil. E interesant să îi urmărești când încearcă să facă un turnuleț cât de înalt posibil. Ajunge încet, încet tot mai înalt, până îi depășește în înălțime, iar apoi… iși țin respirația când îl privesc cum cade.

Știința este componenta cheie în spatele oricărei creații a copiilor. Premisa științei este de a veni cu o idee și de a o dovedi pe urmă. Cu puțină imaginație, acest lucru se poate realiza cu LEGO. Copilul vine cu o idee și o construiește cu diversele tipuri de cărămizi.

Și cu LEGO Technic posibilitățile sunt infinite când vine vorba de a construi un mecanism complex, cu module mobile, de exemplu ansamblul de mecanisme care fac posibilă punerea în mișcare al unui vehicul.

Colaborarea

Lucrând împreună cu unul sau mai mulți prieteni la o construcție, copiii învață să colaboreze. De la o idee abstractă, se vor pune de acord pe obiectivul final; un castel, o mașină, o barcă? 

Copiii vor dezvolta răbdare și întelegere. Vor fi nevoiți să înțeleagă cum se vor integra ideile și stilurile lor de construcție împreună. 

Își vor asuma roluri și vor împărți responsabilități intre ei pentru a colabora eficient și pentru a avea o experiență cât mai placută de joacă.

Creativitatea

Chiar și LEGO poate fi considerat o artă. Singura limită fiind imaginația! 

Copiii devin artiști folosind sutele de tipuri de piese; pot folosi diverse forme, rotițe, chiar și minifigurine când își exprimă ideea formată deja în mintea lor. 

Poate fi ceva util, jucăuș sau chiar terapeutic. 

Gândirea analitică 

Dezvoltarea mintii copiilor cu LEGO

Urmând instrucțiunile unui set poate fi destul de greu. Însă, chiar și așa, copiii învață să planifice și să vină cu noi idei, își dezvoltă gândirea laterală. Când sunt puși în fața unei probleme la asamblare, vor trebui să își verifice pașii în urmă și să își analizeze munca pentru a găsi problema.

Crearea unui pod, de exemplu, va pune diverse obstacole în calea lor. Construind un simplu turn pentru baza podului nu va fi de ajuns, vor trebui să gândească și să experimenteze diverse abordări până să ajungă cu proiectul într-o variantă solidă și stabilă.

Dezvoltarea mintii copiilor cu LEGO

În dezvoltarea acestor abilități, părinții trebuie să iși asume și ei un rol în joacă. Încercați să organizați sesiuni de joacă, să sugerați idei de construcție și să oferiți o mână de ajutor copilului atunci când acesta are nevoie.

Comentarii

S-ar putea să îți placă și

2 Replies to “Dezvoltarea minții copiilor cu LEGO”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.